Hovedseksjon

Matgruppa

bilde av groennsakar

I Mat og Friluft på Vestre Aker skole gir vi deg kunnskap om hjemmets kanskje viktigste rom – nemlig kjøkkenet. Her får du lære om hygiene, kjøkkenredskaper og forskjellige matlagingsteknikker. Vi gir deg en innføring i mathistorie og matkultur, og du får møte flere utfordringer knyttet til produksjon, salg og bærekraft. Vi er også en gruppe som bruker naturen til læring og rekreasjon. 

I løpet av uken har vi minst to praktiske dager. Disse dagene blir fylt med ulike aktiviteter som kokkelering på skolekjøkken, matlaging i friluft, høsting, sanking og andre lærerike ekskursjoner. 

Vi lager og serverer jevnlig mat til hele skolen. Da kan vi ha opptil 70 spisende gjester i matsalen. Dette er en hektisk og lærerik dag hvor man jobber under tidspress! Når maten er servert, fortært og kjøkkenet vasket, er man sliten – men på en god måte. For oss som er glade i å lage mat, er det en tilfredsstillende følelse å kunne servere en sunn og smaksrik varmlunsj til 70 personer, laget fra bunnen av. Det gir en særdeles god mestringsfølelse. 

På bakedager baker vi brød og kaker på bestilling. Dersom vi har få bestillinger, benytter vi anledningen til å prøve ut nye oppskrifter – og her er det lov til å prøve og feile. Innimellom heving og steking fletter vi inn teori om hygiene, ernæring og bærekraftig utvikling. 

Gruppa har også en åkerlapp på Geitmyra, der vi dyrker diverse grønnsaker og urter. Her kan elevene dyrke sin interesse for kortreist mat og se hvor maten faktisk kommer fra. 

Vi følger læreplanverket og legger til rette for individuelle læringsmål. I klasseromsundervisningen sørger vi for at undervisningen er relevant og matnyttig for elevene. Friluftsliv og matlaging er ypperlige arenaer for å flette sammen teori og praksis. Vi tar med oss kompetansemål fra matematikk, naturfag, samfunnsfag, engelsk, norsk og KRLE inn på kjøkkenet, ut i naturen og tilbake til klasserommet. 

Bon appétit!